Curatarea candelabrelor, lustrelor si aplicelor

Curatarea candelabrelor, lustrelor si aplicelor

Publicat in 25.03.2017

Obiecte de decoratiune aparte, ce personalizeaza fiecare casa in care acestea se gasesc, dispozitivele de iluminat, fie ele lustre, aplice sau candelabre, fac parte de asemenea din grupul componentelor ce nu ar trebui sa fie uitate atunci cand vorbim de curatenia unei locuinte.

Curatarea lustrelor, aplicelor cat si a candelabrelor este recomandata a se efectua cel putin de doua ori pe an. In functie de particularitatile spatiului in care se afla acestea, curatarea obiectelor de iluminat poate fi necesara la un interval mai scurt de timp, chiar din doua in doua luni.

Curatarea candelabrului trebuie sa se faca cu mare atentie pentru a nu deteriora si a nu sparge nicio componenta a acestuia. De altfel curatarea candelabrului ii va oferi acestuia un aspect mai estetic, intensitatea luminii va creste semnificativ, iar stralucirea pieselor va fi evidenta.  

In ceea ce priveste curatarea lustrelor cat si a aplicelor, efectele obtinute vor fi asemanatoare cu cele obtinute in urma curatarii candelabrului. In plus curatarea obiectelor de iluminat va contribui la persistenta aerului de prospetime din locuinta dumneavoastra.

In functie de tipul candelabrului, curatarea acestuia se poate face in doua moduri: fie cu detasarea ornamentelor decorative (lanturi, turturi etc.), fie fara detasarea lor, acestea fiind sterse direct atasate de corpul propriu-zis al candelabrului. In ceea ce priveste curatarea aplicelor si a lustrelor, aceasta se va face cu o detasare in prealabil a abajurului sau dispersorului dupa caz.

Etape

Opriti intotdeauna intrerupatorul

O etapa aparent banala care este de multe ori uitata.

Asigurati-va ca intrerupatorul candelabrului a fost inchis cu cel putin 30 de minute inainte de curatarea candelabrului. Aceeasi recomandare este si pentru lustrele si aplicele din locuinta. Este foarte important ca becurile cat si ornamentele existente sa fie reci, pentru a evita orice forma de accidentare prin arsuri.

Curatarea candelabrului pe zone

Daca ati optat pentru detasarea ornamentelor, puteti realiza curatarea lor cu apa calda in care se dizolva o cantitate mica de sapun sau detergent. Acestea pot fi puse intr-un recipient in care se vor spala cu mare grija, astfel incat sa evitati ciobirea ornamentelor.

Un alt lucru important este acela ca ornamentele sa fie introduse in recipient separate in functie de material. Astfel cele de sticla, cristal se vor pune separat fata de cele din metal sau alte materiale.

Apoi se continua curatarea candelabrului prin stergerea prafului cu ajutorul unei carpe umede pe intreaga suprafata.

Becurile vor fi de asemenea sterse cu ajutorul unei carpe umede.

In unele cazuri, in functie de model, curatarea candelabrului se poate face si fara detasarea decoratunilor.  Astfel cu o carpa umeda se va sterge praful de pe suprafata lanturilor, turturilor si de pe restul elementelor. Acest pas va fi urmat de curatarea componentelor din sticla cu ajutorul unei solutii din comert pentru geamuri sau sticla sau cu aceeasi solutie de apa calda in care se dizolva o cantitate mica de sapun sau detergent, continuand apoi cu aceeasi pasi descrisi in cazul detasarii ornamentelor.

Curatarea lustrelor si aplicelor prin indepartarea abajurului sau dispersorului

Pentru o curatare eficace a aplicelor si a lustrelor, acest pas este absolut necesar. Dupa indepartare, obiectele se pot curata cu aceleasi solutii mentionate in cazul candelabrului, in functie de materialul din care sunt confectionate.

Uscarea la temperatura camerei

Este important ca uscarea sa se realizeze pe deplin pentru toate componentele: de la becuri, abajur, dispersor, brate de metal pana la elementele decorative ale candelabrului.

Dupa ce uscarea s-a realizat complet, puteti incepe reasamblarea componentelor, mentinand in continuarea intrerupatorul inchis.

Ai un sfat? Trimite-l pe office@weclean.ro si il vom publica pe blogul WeClean.ro